Fotobiënnale Marc Lagrange - Leonhard's Gallery

Marc Lagrange Foto Biënnale Oostende

August 28, 2021

Precies vijftien jaar na zijn legendarische tentoonstelling Chateau Lagrange in het Antwerps Fotomuseum (en zes jaar na het plotse overlijden van de roemruchte fotograaf) krijgt Marc Lagrange in eigen land opnieuw een uit de kluiten gewassen overzichtstentoonstelling. Een reis, om precies te zijn, doorheen het persoonlijk werk van de kunstenaar. Van zijn vroege jaren tot zijn laatste opname.

In totaal werden zo’n honderdvijftig foto’s geselecteerd, en vanzelfsprekend zitten daar de iconische vrouwenportretten tussen waarmee Marc Lagrange wereldberoemd is geworden. Maar evenzeer wat eraan vooraf is gegaan én wat uiteindelijk heeft geleid tot zijn fascinatie voor het vrouwenlichaam. Of nog: tijdens de laatste jaren van zijn leven werkte de fotograaf aan een reeks over Afrika. De meeste foto’s uit die reeks werden nog nooit tentoongesteld. Tot nu.

Op de expo zullen echter evenzeer persoonlijke spullen van de fotograaf te zien zijn, alsook verschillende originele Polaroids. Uit alles spreekt niet alleen zijn passie voor de fotografie, maar ook voor de ambacht ervan. Want Marc Lagrange – een groot liefhebber van analoge fotografie – experimenteerde als geen ander met verschillende soorten camera’s, lenzen, film, papier en druktechnieken. Vaak op één en dezelfde dag.

De tentoonstelling is mee gecureerd door Vincent Lagrange, die nauw met zijn vader heeft samengewerkt, en duikt echt in het hoofd van de fotograaf. Hoe hij keek, naar wat, en naar wie. Want ja, de expo zoomt ten slotte ook in op de relatie tussen de fotograaf en zijn muzen.

Voor info & tickets: www.fotobiennale.be